Laserkeilaukseen perustuvia sähkölinjojen kartoituksia tarvittaneen taas viikonloppuna, kun koko talven suurimmaksi lumimyrskyksi ennakoitu puhuri puhaltaa pääkaupunkiseudulle. Luvassa on jopa 30cm lunta ja kovan tuulen aiheuttamia kinoksia. Urbaanilla alueella suuri osa sähkölinjoista on siirretty jo maan alle lumen ulottumattomiin, mutta maan pinnalla kulkevia linjoja on vielä paljon. 

 “Tällaisten sääilmiöiden aikaan on odotettavissa sähkökatkoja lumen takia, puita kaatuu tai taittuu linjoille, ja johtimille kasautuva lumi aiheuttaa myös häiriöitä”, kertoo tutkimusprofessori Antero Kukko Maanmittauslaitoksen paikkatietokeskus FGI:stä. 

FGI on tehnyt viime vuosina runsaasti tutkimusta sähkölinjojen kartoitukseen liittyen, tutkimustuloksia hyödynnetään sähkön toimitusvarmuudessa. Sähkölinjojen kunnon kartoitusta varten tutkijat kehittävät algoritmeja, jotka erottavat sähkölinjat muusta ympäristöstä. Ilmasta käsin tehtävää laserkeilausta on pilotoitu hyvin tuloksin, mikä helpottaa kuntokartoitusta jatkossa.

 

 

Tämän mittaluokan lumimyrsky aiheuttaa todennäköisesti myös runsaasti liikennehäiriöitä ja vaaratilanteita. Voisivatko laserkeilaimet auttaa tieverkon kunnossapidossa myrskyn aikana? “Ehkä tulevaisuudessa, jos olisi autonomisia kartoitusautoja tai huoltoajoneuvoja, joissa olisi mukana soveltuvia sensoreita. Laserkeilain ja kamerat voisivat välittää reaaliaikaista tilannetta kulkiessaan, jos datainfra olisi kunnossa. Reaaliaikaista dataa voisi mahdollisesti välittää myös helppoon jokatienkäyttäjän ilmoituspalveluun” Kukko maalailee laserkeilauksen tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Katso myös allaoleva englanninkielinen video, joka pohjautuu Paikkatietokeskuksen tutkijoiden  tutkimusartikkeliin, joka kartoitti olemassaolevat sähkölinjojen kaukokartotusmenetelmät (Matikainen et al 2016):