Sähkönjakelu häiriytyy helposti, kun esimerkiksi tuuli kaataa puun sähkölinjan päälle. Tällä hetkellä energiayhtiöt käyttävät paljon rahaa sähkölinjojen monitorointiin helikoptereilla.

Pointcloud-konsortion tutkijat Paikkatietokeskuksen Liikkuvan kartoituksen tutkimusryhmästä ovat kehittäneet minikoptereihin kytkettävää teknologiaa, jolla monitorointeja voi tehdä kustannustehokkaammin ja nopeammin. Sharper Shape Oy on kaupallistanut minikopterit. Ne kuvaavat ja laserkeilaavat lennoillaan sähkölinjojen ympäristöä ja siirtävät tiedot pilveen. Lennoilta saatu tieto auttaa kartoittamaan riskikohteita ja antaa hyödyllistä tietoa sähkölinjojen huoltajille.

Pointcloud-hankkeessa kehitetään minikopterien automatiikkaa eteenpäin. Tavoitteena on, että tärkeitä tietoja, kuten esimerkiksi puiden sijaintia, pystytään havainnoimaan datasta aikaisempaa nopeammin.

Sähkölinjoja on Pointcloud-projektin aikana laserkeilattu myös maasta käsin, jalan ja mönkijän avulla. Aiheesta voi lukea lisää Tekniikka ja Talous-lehden artikkelista.