Terveiset vuoristoisesta Naganon maakunnasta Japanista! Olen viettänyt perheeni kanssa syksyä Shinshun yliopistossa Professori Masato Katohin vieraana Institute of Mountain Science –yksikössä, joka sijaitsee Ina nimisessä kaupungissa Naganon seudulla. Vierailuni jatkaa Paikkatietokeskuksen ja Shinshun yliopiston muutama vuosi sitten aloittamaa yhteistyötä, joka on myös osa Shinshun yliopiston ICCER-ohjelmaa (Interdisciplinary Cluster for Cutting Edge Research,). Vierailun tarkoituksena on tehdä tutkimusta Professori Katohin ryhmän kanssa japanilaisten vuoristometsien kartoituksiin liittyen. Yhteistyössä viedään suomalaista laserkeilausosaamista Japaniin.

Maastoseminaari ja UAV-laserkeilausta Naganon vuoristossa.

Naganon vuoristometsiin on perustettu useita koealueita, joissa testataan ja kehitetään uusimpien laserkeilausmenetelmien, kuten selkäreppulaserkeilauksen avulla tapahtuvaa yksittäisten puiden kartoitusta. Syksyn aikana tarkoitukseni on myös tuottaa koealueista referenssiaineistoja maalaserkeilauksen avulla. Suomalaisiin olosuhteisiin verrattuna vuoristometsät asettavat haasteita kulkukelpoisuutensa ja saavutettavuuden osalta, jolloin UAV-kartoitusmenetelmät ovat myös korvaamattomia. Talvisin vuoristossa sataa myös tyypillisesti useita metrejä lunta. Vierailun aikana järjestän myös 10 opetuskertaa sisältävän tutkimusseminaarin laserkeilausaiheista paikallisille opiskelijoille.

Vuoristometsää Fuji-vuoren ympäristössä sekä perinteinen aamiainen japanilaisessa majatalossa.

 

Intensiteettivärjättyä TLS-aineistoa koealueesta

Japani on ollut pitkään tunnettu roboteistaan, mutta laserkeilausmenetelmät ja pistepilvet ovat täälläkin tekemässä läpimurtoaan ympäristön kartoituksessa. Suomen kaltaista koko valtion kattavaa laserkeilausaineistoa heillä ei ole, mutta Japanin valtio on mm. aloittanut voimakkaasti tukemaan UAV-menetelmien käyttöä ja kehitystä. Myös yliopistolla hyllyt ovat täynnä pienoiskoptereita, joilla pääsee harjoittelemaan lentämistä. Japanissa toimivan Ace-1 firman edustajat kertovat, että tyypilliset UAV-laserkeilauksen sovelluskohteet ovat olleet rakennustyömaiden, metsien ja ympäristötuhojen kartoitus. Myös VR-teknologian buumi näkyy mm. Tokiossa, jossa Shinjukun kaupunginosasta löytyy kesällä avattu kaksikerroksinen VR ZONE –pelihalli. Fotogrammetrisilla pistepilvimalleilla on huimat sovellusmahdollisuudet, kun ne yhdistetään VR-teknologian kanssa myös kulttuurin, urheilun ja matkailun saralla.

Yhteiskuva Professori Katohin ja opiskelijoiden kanssa

Japanista terveisin,

Matti Vaaja